Χαίρετε!

Με αυτήν την δεύτερη επιστολή μας, από την ανάληψη των καθηκόντων μας ως Διοικητικό Συμβούλιο, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για όσα θέματα έχουν προκύψει, τους τελευταίους αυτούς μήνες αλλά και θεωρούμε πως σας ενδιαφέρουν και σας αφορούν.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και με την προηγούμενη επιστολή μας μια από τις πάγιες θέσεις του Συλλόγου αποτελεί και η δέσμευση του ΔΣ για επιστημονική ενημέρωση των μελών μας, με την διοργάνωση και συμμετοχή των μελών μας σε στρογγυλές τράπεζες, όπου είναι εφικτό, κατά την πραγματοποίηση συνεδρίων.
Έτσι, ήδη η ΠΕΚΕ ανέλαβε την διοργάνωση στρογγυλής τράπεζας στα πλαίσια του συνεδρίου Γονιμότητας και Στειρότητας που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη (1-3.6.07) με επιτυχία και την παρουσία πολλών συναδέλφων που κατάφεραν να παραστούν και με θέμα:
Προσεγγίζοντας την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή με την βοήθεια της σύγχρονης γενετικής.
Εισηγητές ήταν η κ. Κ. Χατζημελετίου, ο κ. Δ. Μαντάς και η κ. Λ. Φλορεντίν.
Προεδρεύοντες στην τράπεζα αποφασίστηκε με βάση κατά το δυνατόν αποκλειστικά ακαδημαϊκά κριτήρια, να είναι οι κ.κ. Φ. Κεσσοπούλου και G. Palmer.
Η οικονομική κάλυψη των παραπάνω, δεν επιβάρυνε τον προϋπολογισμό της ΠΕΚΕ, παρά μόνο με ένα εισιτήριο μετακίνησης αφού όλοι οι συμμετέχοντες κατάφεραν να καλύψουν το κόστος μετακίνησης και φιλοξενίας, με την βοήθεια χορηγών που οι ίδιοι αναζήτησαν.

Παράλληλα, το ΔΣ εξασφάλισε την δυνατότητα συμμετοχής της ΠΕΚΕ στο συνέδριο «Πρόσφατες εξελίξεις και αντιπαραθέσεις στην Ιατρική της Ανθρώπινης Αναπαραγωγής- Αναπαραγωγή και καρκίνος» μέσω της διοργάνωσης στρογγυλής τράπεζας που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη το Σάββατο 22.9.2007 στο Hyatt Regency Hotel. Το συνέδριο διοργανώνεται από την Β Μαιευτική και Γυναικολογική κλινική του Α.Π.Θ. σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία του Βασιλικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων του Λονδίνου για Ελλάδα και Κύπρο. 
Η τράπεζα που θα διοργανώσει η ΠΕΚΕ, θα έχει την μορφή μιας επιστημονικής αντιπαράθεσης απόψεων, και θέμα: «ΚΡΥΟΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΓΑΜΕΤΩΝ ΚΑΙ ΕΜΒΡΥΩΝ: DEBATE VITRIFICATION V. SLOW FREEZING».
Όσον αφορά τους εισηγητές, μετά από σχετική επικοινωνία, συμφωνήθηκε εκατέρωθεν η παρουσία των Dr Al Hasaani και Dr Van Den Abbeel, οι οποίοι θα κληθούν να «υπερασπιστούν» με επιστημονικά επιχειρήματα τις δύο διαφορετικές μεθόδους κρυοσυντήρησης γαμετών και εμβρύων.
Η ανάθεση του προεδρείου της τράπεζας ανατέθηκε στην κ. Α. Ζησοπούλου και στον συνάδελφο κ. Ι. Παναγιωτίδη (με βάση επιστημονικά κριτήρια). 
Τέλος, ομόφωνα αποφασίστηκε η εκτύπωση σχετικής πρόσκλησης της ΠΕΚΕ για την παραπάνω τράπεζα, η οποία θα περιέχεται στο υλικό που θα διανεμηθεί στους συνέδρους, και όπου θα αναφέρονται οι χορηγοί, που θα αναλάβουν όλα τα σχετικά έξοδα.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως το συνέδριο θα φιλοξενήσει εργασίες με την μορφή της αναρτημένης ανακοίνωσης. Συνεπώς, όσοι από τους συναδέλφους θα θέλανε να στείλουνε σχετική εργασία, μπορούν να επικοινωνούν για ανάλογες πληροφορίες με το γραφείο MTS Tourism Solutions, 2310 548849, email: kallis@marinetours.gr. Ελπίζουμε να σας δούμε εκεί, για να ενημερωθούμε για τις εξελίξεις στα πολύ ενδιαφέροντα αυτά θέματα και φυσικά να πραγματοποιηθεί γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος.

Επίσης, δέσμευση του ΔΣ αποτελεί και η ενημέρωση και αναβάθμιση της επικοινωνίας μας μέσω του διαδικτύου και της ιστοσελίδας. Ωστόσο στην περίπτωση αυτή τα πράγματα κινούνται με πιο αργούς ρυθμούς αν και η βούλησή μας ήταν διαφορετική. 
Η ιστοσελίδα που είχε ο σύλλογος με το όνομα www.peke.gr δεν είναι διαθέσιμη, λόγω λήξης της εκμίσθωσης. Ήδη έχει γίνει αίτηση για την επανα-ενεργοποίησή της και εντός 20ημέρου, ελπίζουμε να αποκατασταθεί το θέμα. Παράλληλα, με μεγάλο ενδιαφέρον προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για την αναβάθμιση της εμφάνισής της και ελπίζουμε να «εκμεταλλευτούμε» τις δυνατότητες της που έχει η συγκεκριμένη ιστοσελίδα ώστε μέσω αυτής τελικά, να έχουμε, όλα τα μέλη της ΠΕΚΕ, μια πιο διαδραστική επικοινωνία (ενεργοποίηση του forum, πρόσβαση στα πεπραγμένα μας, ειδήσεις και ενημέρωσή σας για ό,τι προκύπτει, ηλεκτρονική επικοινωνία μαζί μας στην περίπτωση που θα χρειαστεί). 
Παρεμπιπτόντως, μέχρι νεωτέρας, το γνωστό email της ΠΕΚΕ, που αναγράφεται στο επιστολόχαρτο, δεν λειτουργεί.

Είχαμε δεσμευτεί πως θα προσπαθήσουμε, με όλες μας τις δυνάμεις για την αναγνώριση της επιστημονικής μας εξειδίκευσης καταρχήν μέσω των πρωτοβουλιών της ESHRE. Όπως ήδη γνωρίζετε, πιθανότατα μέσω της ιστοσελίδας της ESHRE ή ίσως έχετε λάβει σχετικά ενημερωτικά email, υπάρχει μια κινητοποίηση των, αντίστοιχων με την ΠΕΚΕ, συλλόγων άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αναγνώριση της ειδικότητάς μας. Μόλις πρόσφατα, το ΔΣ έλαβε σχετική ενημέρωση από τον Dr Sunde που ηγείται αυτής της προσπάθειας. Σύμφωνα με όσα μας λέει:
…Για περισσότερο από ένα χρόνο, η Executive Committee (EC) της ESHRE αναζητούσε έναν κοινό τρόπο αναγνώρισης των κλινικών εμβρυολόγων με τρόπο παρόμοιο με αυτό των ιατρών και την συνεργασία EBCOG-ESHRE.
Έτσι οι εμβρυολόγοι της EC, Kersti Lundin, Joyce Harper, Arne Sunde, Fanny
Vidal, Søren Ziebe και αργότερα ο υπεύθυνος του Embryology SIG,
Etienne Van den Abbeel προσπάθησαν να οργανώσουν μια αρχική κοινή πλατφόρμα αναγνώρισης (Certification system).
Με το τέλος του 2006 προσέγγισαν κάποιους συλλόγους που ήδη είχαν μια μορφή αξιολόγησης στην χώρα τους (Επιλέχθησαν από την ESHRE λόγω της προηγούμενης εμπλοκής τους σε συστήματα εκπαίδευσης των εμβρυολόγων στην χώρα τους που λειτουργούν εδώ και χρόνια) με σκοπό να διερευνήσουν την πιθανότητα συνεργασίας μαζί τους και χωρίς διάθεση να υποτιμήσουν κάποιους άλλους συλλόγους:
Alpha Scientists in Reproductive Medicine, ASEBIR-Spain, AGRBM-Germany, UK-ACE, NILS- Denmark, Finland, Iceland, Norway, Sweden
Ο τρόπος που περίπου θα λειτουργήσει η όλη προσπάθεια έχει γίνει δεκτή από την ESHRE Executive Committee, το ESHRE Embryology Special Interest group, και τους παραπάνω συλλόγους. Το εγχείρημα θα παρουσιασθεί για πρώτη φορά στους συνέδρους στην Lyon.
Τώρα μάλιστα, είναι σε θέση να ανακοινώσουν μια συνάντηση για πρώτη φορά όλων των συλλόγων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν, στις Βρυξέλλες, στις 17 .9 στην οποία είμαστε προσκεκλημένοι ως σύλλογος που εκπροσωπεί τους έλληνες κλ. εμβρυολόγους.

Στο ΔΣ, αποφασίστηκε να επιδιωχθεί η συνάντηση των μελών του ΔΣ, που θα παραβρεθούν στο συνέδριο της ESHRE, στην Lyon, μαζί του και φυσικά να συμμετέχουμε ως ΠΕΚΕ, στην συνάντηση τον Σεπτέμβριο. Δεσμευόμαστε πως θα σας κρατάμε ενήμερους για όλες τις εξελίξεις.

Και τέλος, δύο λόγια σχετικά με τον Κώδικα Δεοντολογίας. Θυμίζουμε, πως κατά την διάρκεια της γενικής συνέλευσης, τέθηκε το θέμα του κώδικα δεοντολογίας. Όπως είχε αποφασιστεί ομόφωνα, όποιο μέλος της ένωσης έχει κάποια ένσταση ή σχόλιο, θα έπρεπε να το καταθέσει στο ΔΣ και αναλόγως-του αριθμού και των θεμάτων που τυχόν θα προκύψουν- θα αποφασιζόταν εάν χρειαστεί να συγκληθεί ειδική συνάντηση για την συζήτηση του θέματος. Ειδάλλως, ο κώδικας θα παρέμενε ως έχει. 
Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή των σχολίων σας ήταν η 1η Ιουνίου 2007. Χαιρόμαστε που κανένας συνάδελφος δεν έχει ενστάσεις και άρα ο κώδικας γίνεται αποδεκτός από όλους.

Αγαπητοί Συνάδελφοι, ελπίζουμε και υποσχόμαστε, σύντομα η παρουσία μας ως ΠΕΚΕ στο διαδίκτυο αλλά και η ηλεκτρονική μας επικοινωνία να αναβαθμιστούν αποτελεσματικά. Δεσμευόμαστε πως σύντομα θα έχετε νέα μας.

ΥΓ Σας επισυνάπτουμε παλαιότερο σημείωμα:
Λόγω τεχνικού κωλύματος, στάθηκε αδύνατο ο Χ. Καραγεώργος να διευκολύνει του συναδέλφους που αντιμετώπισαν προβλήματα στην συμμετοχή τους στο FertAid. Ωστόσο, δεδομένης της διάθεσης να ξεπεραστεί το πρόβλημα, παρακαλούμε όποιο μέλος της ένωσης το επιθυμεί και δεν έχει καταφέρει ακόμα να το πραγματοποιήσει μόνο του, να επικοινωνήσει μαζί μας εκ νέου, για να λυθεί το θέμα.  


Για το Διοικητικό συμβούλιο της Π.Ε.Κ.Ε.

Ο πρόεδρος                                                                    
Αναστάσιος Αργυρίου

Ο γραμματέας

Σταμάτης Παπαχαρίτου