Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα

Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή στην Ελλάδα: υποβοηθώντας την σύλληψη 3.000 παιδιών το χρόνο

Μπορεί το πρώτο παιδί που γεννήθηκε στον κόσμο με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης να έχει ήδη γιορτάσει τα 27α γενέθλιά του, στην χώρα μας όμως μόλις φέτος διοργανώνεται για 1η φορά ένα συνέδριο για όλους τους επιστήμονες που ασχολούνται με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Πρόκειται για μια κοινή προσπάθεια της Πανελλήνιας Ένωσης Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Πανελλήνιας Ένωσης Κλινικών Εμβρυολόγων, οι οποίοι στελεχώνουν τα περισσότερα από 40 κέντρα γονιμότητας της Ελλάδας. Στόχος αυτής της προσπάθειά τους είναι:
-η καταγραφή της πολύχρονης εμπειρίας των επιστημόνων της χώρας
-η περιγραφή της κατάστασης όπως έχει πλέον διαμορφωθεί σήμερα
-η ενημέρωση για την εφαρμογή των νέων τεχνολογιών και στην πατρίδα μας.

Τελευταίες μελέτες στην χώρα μας έχουν δείξει πως περισσότερα από 300.000 ζευγάρια αντιμετωπίζουν προβλήματα γονιμότητας και αδυνατούν να αποκτήσουν παιδί. Ωστόσο, πολύτιμοι αρωγοί στα ζευγάρια αυτά αποτελούν δύο κυρίως επιστημονικές ειδικότητες: οι γυναικολόγοι και οι κλινικοί εμβρυολόγοι.
Οι γυναικολόγοι που ασχολούνται ειδικά με την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, και που σήμερα αριθμούν περισσότερα από 120 μέλη σε όλη την χώρα, ήταν αυτοί που από την εποχή που πρωτοεμφανίσθηκε η εξωσωματική γονιμοποίηση, προσπάθησαν όχι μόνο να μυήσουν την κοινωνία γενικά και ειδικότερα τα ζευγάρια στις σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης, αλλά και στηρίζουν ιατρικά την προσπάθειά τους.
Οι κλινικοί εμβρυολόγοι είναι οι επιστήμονες εκείνοι που κάνουν πράξη στο εργαστήριο, αυτό που κάτω από άλλες συνθήκες η φύση φροντίζει, το θαύμα της γονιμοποίησης, έξω όμως από το ανθρώπινο σώμα. Αν και πρόκειται για μια σχετικά πρόσφατη εξειδίκευση των βιολογικών επιστημών, σήμερα στην χώρα μας ήδη υπάρχουν 57 ενεργοί κλινικοί εμβρυολόγοι (από τους οποίους, περισσότεροι από τους μισούς έχουν και επιπλέον ειδικές μεταπτυχιακές σπουδές).

Στην διάρκεια του συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο και την Κυριακή 2-3 Απριλίου 2005, στο Hilton, αναμένεται να συζητηθεί η τεράστια εμπειρία που έχει αποκτηθεί, αφού από το 1985 περίπου που πραγματοποιήθηκαν οι πρώτες προσπάθειες για την εφαρμογή της εξωσωματικής στην χώρα μας έχουν γίνει περισσότερες από 150.000 προσπάθειες!
Στην διάρκεια των χρόνων πολλά έχουν αλλάξει, οι γυναικολόγοι έχουν πλέον νέα φάρμακα (θεραπευτικά σχήματα) για να προσφέρουν με ασφαλή τρόπο βοήθεια στα υπογόνιμα ζευγάρια, ενώ οι κλινικοί εμβρυολόγοι έχουν ανακαλύψει νέες μεθόδους γονιμοποίησης, ανάπτυξης εμβρύων  για να βοηθήσουν και τις πλέον δύσκολες περιπτώσεις. Έτσι σήμερα μόνο στην χώρα μας, γεννιούνται κάθε χρόνοπερισσότερα από 3.000 παιδιά με την βοήθεια της επιστήμης και των ειδικά εξοπλισμένων εργαστηρίων. Περίπου τα μισά (50%) από αυτά έχουν προκύψει με την εφαρμογή της μικρογονιμοποίησης, κατά την οποία ο εξειδικευμένος εμβρυολόγος εισάγει ένα σπερματοζωάριο μέσα σε ένα ωάριο.

Είναι το πρόβλημα της υπογονιμότητας, κοινό; Όπως θα φανεί και στην διάρκεια του συνεδρίου, στην χώρα μας πραγματοποιούνται περίπου 12.000 «κύκλοι θεραπειών»-θεραπευτικές προσπάθειες  ΚΑΘΕ χρόνο. Η υποβοηθούμενη αναπαραγωγή συνεπώς αφορά,
άμεσα ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ανθρώπων,
έμμεσα όλους όσους αποτελούν το οικογενειακό τους περιβάλλον αλλά και
όλη την χώρα μας λόγω των γνωστών προβλημάτων υπογεννητικότητας.
Για τον λόγο αυτό, αποτελούσε παράλειψη η έλλειψη σχετικής νομοθεσίας μέχρι το 2005! Σήμερα, μετά από χρονοβόρες διαδικασίες, αν και με «αδυναμίες» έχει ψηφιστεί ειδικός νόμος με σκοπό να αναγνωρίσει αρμοδιότητες αλλά και ευθύνες στους επιστήμονες που εμπλέκονται στις πολύ ευαίσθητες (και για κοινωνικούς λόγους) αυτές ιατρικές πράξεις. Έτσι πλαισιώνονται τελικά και νομικά οι μέθοδοι υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, τα όρια ηλικίας (μέχρι το 50 έτος της υποψήφιας μητέρας) οι ΕΥΘΥΝΕΣ πχ των κλινικών εμβρυολόγων για την κρυοσυντήρηση του σπέρματος κοκ. Στο συνέδριο, ο «νέος» αυτός νόμος του κράτους θα συζητηθεί περαιτέρω αλλά θα δοθεί και για πρώτη φορά η ευκαιρία, να παρουσιασθούν οι εξελίξεις των επιστημονικών δεδομένων και στην Ελλάδα.
Με την συμμετοχή έξι προσκεκλημένων ομιλητών-συναδέλφων από το εξωτερικό οι έλληνες γυναικολόγοι και εμβρυολόγοι θα αναφερθούν στην εφαρμογή νέων τεχνικών όπως η κατάψυξη των ωαρίων (Εδώ και χρόνια  πραγματοποιείται κρυοσυντήρηση σπερματοζωαρίων και εμβρύων, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε εφικτή η κατάψυξη των ωαρίων ώστε να προφυλαχθεί η γονιμότητα της γυναίκας)
Επίσης θα γίνει εκτεταμένη συζήτηση για τεχνικές όπως ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος, μέσω των οποίων είναι δυνατόν να προβλεφθούν πιθανά γενετικά νοσήματα των εμβρύων, αλλά και θα διερευνηθεί το ποσοστό επιτυχίας μιας προσπάθειας εξωσωματικής γονιμοποίησης (τόσο στην χώρα μας, όσο και σε όλο τον αναπτυγμένο κόσμο, ανέρχεται στο 30%) και οι πιθανότητες αύξησής τους στο μέλλον, για περισσότερα ευτυχισμένα ζευγάρια με υγιή παιδιά.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείτε με τον κ. Μιχάλη Πελεκάνο, πρόεδρο της πανελλήνιας ένωσης κλινικών εμβρυολόγων (τηλ. 6944 24 84 33)